Onze werkwijze


Jongeren die zich bij ons aanmelden zijn geen diagnose. Ze zijn op de eerste plaats zichzelf. Door ze hun ware ‘ik’ te laten ontdekken, werken we aan hun zelfvertrouwen. Het doel is om hen daarna zelfstandig te laten wonen waarbij ze duidelijk kunnen aangeven wat hun eventuele zorgvraag nog is.

Zo’ndag gaat uit van de individuele zorgvraag en een zeer persoonlijke benadering. Wie ben jij – en in een latere fase wat kun jij - zijn belangrijke vragen aan onze jongeren. We gaan daadwerkelijk op ontdekkingsreis naar de eigen persoonlijkheid. Van hieruit werken we met hen aan hun eigen competenties waardoor ze hun zelfvertrouwen vergroten en groeien in hun persoonlijke ontwikkeling.

Iedere jongere is bijzonder. En iedere indicatie is een richtlijn. Wij helpen jongeren om hun eigen vermogens weer zichtbaar te maken en om hun eigen positieve en negatieve punten duidelijk te krijgen. Het enige wat we daarna nodig hebben is de wil om hieraan te werken. Die innerlijke motivatie is een belangrijke vereiste om daadwerkelijk stappen vooruit te kunnen zetten.

Kleinschaligheid is voor ons een groot goed. In een kleine vertrouwde omgeving leren we elkaar goed kennen en kunnen we bouwen aan iets moois. Het doel van Zo’ndag is jongeren binnen drie jaar begeleiden naar zelfstandigheid. Zelfstandigheid binnen het eigen gezin of op eigen benen. Voor jongeren waarvan we zien aankomen dat ze meer dan drie jaar begeleiding nodig hebben, zoeken we gedurende het verblijf bij Zo’ndag naar een passende oplossing.